Karin Tegmark Wiksell berättar om vad de nya råden för Jämtlands län betyder. Foto: SVT

Lokala råd har införts i Jämtlands län – se vad som gäller nu

Uppdaterad
Publicerad

Som sista region i landet har nu även Jämtlands län fått lokala råd från Folkhälsomyndigheten och det regionala smittskyddet.

De allmänna råden gäller från i dag den 19 november till  och med Lucia, den 13 december.

I korthet innebär beslutet:

Coronaviruset i Jämtlands län
  • Alla som vistas i Jämtlands län uppmanas att undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med
  • Undvik alla resor som inte kan genomföras inom ramarna för rekommendationerna.
  • Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter, som exempelvis butiker och idrottsanläggningar. Exempel är att begränsa antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och uppmana till hemarbete om det är möjligt.

Undvik fysisk kontakt

Enligt Folkhälsomyndigheten handlar de lokala råden i Jämtlands län om att undvika onödiga resor och fysisk kontakt.

Så definierar Folkhälsomyndigheten rådet om fysisk kontakt:

”Rådet innebär en inskärpning av kravet på att hålla avstånd till andra människor än de man bor tillsammans med. Med fysisk kontakt menar vi de människor du träffar och som befinner sig på 1–1,5 meters avstånd, och där själva mötet (kontakten) varar mer än 15 minuter. Den typen av fysiska kontakter bör helt undvikas.

Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra. Det kan handla om vissa idrottsaktiviteter t.ex. kontaktsporter som brottning, ishockey och basket; privata tillställningar, t.ex. fester, bröllop, kalas, middagar och afterwork; hälso- och skönhetsvård som inte är medicinskt motiverat, t.ex. massage, fotvård, frisör eller skönhetsvård”

Så sa Folkhälsomyndigheten under presskonferensen:

”Onödiga resor”

När det gäller rådet om att undvika resor säger Folkhälsomyndigheten följande:

”Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Inte heller detta råd är tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats. Om man måste resa är det viktigt att det görs på ett så smittsäkert sätt som möjligt genom att man håller avstånd till andra och undviker nya kontakter.”

Mer finns att läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Dessa lokala råd har regionerna att välja mellan

Vid lokala utbrott av covid-19 kan vi på Folkhälsomyndigheten, i samråd med smittskyddsläkaren i regionen, besluta om att ett eller flera av de allmänna råden ska gälla. 

Råden kan omfatta en hel region eller en del av region. Syftet med de riktade insatserna är att begränsa lokala utbrott av covid-19. Råden gäller under en begränsad tid och kan förlängas vid behov. 

1. Undvik att resa med kollektivtrafiken eller andra allmänna färdmedel, t.ex. buss och tunnelbana 

2. Avstå från att göra onödiga resor, såväl inom som utanför regionen eller regiondelen 

3. Avstå från att besöka personer i riskgrupper och personer som bor i särskilda boendeformer för äldre 

4. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, t.ex. butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek 

5. Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte 

6. Avstå från att besöka serveringsställen som barer, restauranger och caféer 

7. Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med 

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet