Hör vad oppositionsrådet Daniel Danielsson (C) och kommunalrådet Peter Bergman (S) har för framtidsvisioner för Åre.

Vallöften: Bygga bostäder och ha kvar byskolor

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Åre lovar fortsatt byggande av bostäder och Centerpartiet vill värna skolorna i Hallen och i Kall och se fler privata lösningar inom äldreomsorgen.

Mer om vad kommunalrådet i Åre Peter Bergman (S) och oppositonsrådet Daniel Danielsson (C) ger för vallöften när det gäller samhällsservice och skärpt miljöskydd i klippet ovan.

Vilken är den viktigaste valfrågan för er?

Val 2018 Åre kommun

– Det är utvecklingen i Åre kommun kommer hela kommunen till gagn. Hallens högstadium i Hallen måste värnas, Kalls skola och förskola och äldreboende måste värnas. Det är rimligt att alla delar av vår kommun ska känna att man är en del av Åre, säger oppositionsråd Daniel Danielsson (C).

Men hur ska det ske rent konkret?

– Vi måste se till att prioritera pengarna på det sättet så att även de delarna får del av den tillväxt som sker, bland annat i Åreområdet, men också på många andra ställen. Också måste vi särskilt värna de initiativ som kommer i de lite svagare bygderna, för de behövs extra mycket. Särskilt där det finns barn i skolan – med halvfulla klasser – är det extra viktig, säger Daniel Danielsson (C).

Är det flera privata initiativ som behövs?

– Privata initiativ har vi ingenting emot, särskilt inte inom äldreomsorgen. Hemtjänsten är rimlig att man ska kunna välja om man vill ha en annan person som kommer och ta hand om en när man blir gammal, säger Daniel Danielsson (C).

Vad säger ni från Socialdemokraternas sida om det?

– Jag gillar inte privatiseringsidéen som Centern kör på många områden. Det är liksom deras allenarådande lösning, för att komma till rätta med vissa problem.

Vad ska man göra då för att hela kommunen ska leva?

– Jag tror ju att man måste satsa på utveckling, inflyttning, byggande och mera invånare. Ett ökat skatteunderlag. Så vi faktiskt har råd att ha kvar det vi vill ha kvar. Sedan tror jag också att man i de glesare områdena, som haft svag inflyttning, som haft en liten sämre utveckling när det gällt företagande och invånare, att där måste kommunen tillsammans med lokala föreningar göra ett annars sorts arbete för att stimulera den tillväxt som behövs. Det kommer vi att göra och det har vi redan påbörjat.

Hör politikerna berätta om vilka åtgärder de vill se för att klara balansen mellan fortsatt turismexpansion och miljöskydd i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Åre kommun

Mer i ämnet