M vill att Åre ska vara attraktivt

Uppdaterad
Publicerad

Viktigast för Åre kommun är att man satsar på ”kärnfrågorna”, svarar Moderaterna i en enkät som SVT gjort med alla partier som ställer upp i kommunvalet.

– Med kommunala kärnfrågor menar vi det som skapar de bästa förutsättningarna för att leva, verka och bo här, det vill säga skola, vård, omsorg samt att vi servar näringsliv och ideella föreningar så att de ges möjlighet att fokusera på sitt och skapa sysselsättning och utveckling för alla vi som bor här jämt eller bara ibland.

Partiet vill också att man arbetar mer tillsammans med det lokala näringslivet, ideella föreningar och markägare.

Val 2018 Åre kommun

– Vi vill tillsammans med näringslivet och ideella aktörer ta fram en så kallad ”masterplan”, som synkar samtliga planer och strategier, så vi både får tydligt underifrånperspektiv och samsyn i vart vi vill, varför och hur samt vem som ansvarar för vad.

Turismutvecklingen i kommunen är stark, inte minst kring själva Åre by, men samtidigt som det lett till positiva effekter har det också fått till konsekvens att miljön blivit lidande i flera fall, genom exempelvis avloppsutsläpp i Åresjön. Vad behövs i form av konkreta åtgärder för att klara balansen mellan exploatering och miljöskydd, det vill säga för att exploateringen inte ska gå ut över miljön, i kommunen?

– Naturen och vår livsstil är det som skapar vår attraktionskraft, som gör att besöksnäringen är Åre kommuns absolut viktigaste näring, det är vår välfärdsmaskin som skapar möjligheter för oss att verka, bo och leva där vi önskar. Med det sagt så gäller det också att vi tar ansvar för, och utvecklar Åre kommun på ett sätt som håller generationer framöver, så våra barn och barnbarn samt framtida gäster också kan fortsätta uppleva denna fantastiska miljö. Det vi igen vill lyfta är behovet av ovanstående gemensamma masterplan – som ”holistiskt” sätter varför, vad & hur och som är framtagen tillsammans med näringen & de lokala aktörerna. Som också även tydliggör roller så inte vi kliver dubbelt eller viktiga delar hamnar mellan stolarna.'

Se vad Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Västjämtlands väl har svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Åre kommun

Mer i ämnet