KD prioriterar boenden åt äldre

Uppdaterad
Publicerad

Ordna boenden åt äldre personer som vill flytta från sin får eller villa och bo bekvämare eller mer centralt är viktgast för Kristdemokraterna i Åre. Det svarar partiet i en enkät som SVT gjort med alla partier som ställer upp i kommunvalet.

– Då kan de sälja sina hus och gårdar till familjer som letar boende i området. I de glesare delarna av kommunen är detta är knäckfråga för de äldre och för inflyttningen. De äldre önskar något annat men har inget att flytta till, de yngre kan inte flytta in för det finns inga lediga bostäder och att låna pengar till att bygga är svårt, svarar partiet.

Turismutvecklingen i kommunen är stark, inte minst kring själva Åre by, men samtidigt som det lett till positiva effekter har det också fått till konsekvens att miljön blivit lidande i flera fall, genom exempelvis avloppsutsläpp i Åresjön.Vad behövs i form av konkreta åtgärder för att klara balansen mellan exploatering och miljöskydd, det vill säga för att exploateringen inte ska gå ut över miljön, i kommunen?

Val 2018 Jämtland

– Man kan styra detta i detaljplaner, översiktsplaner och i exploateringsavtal. Man kan styra storleken på byggnaderna så att de är mindre och färre, eller färre lägenheter. För varje avlopp behövs det ett tillstånd som kan villkoras. Om man vill dra det långt, kan man förbjuda vattentoaletter. Det finns gott om alternativ på marknaden. Kommunen måste också utföra tillsyn så att vi vet att det blev rätt, anser Kristdemokraterna.

Se vad Västjämtlands väl, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna har svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet