Stor brist på kontaktpersoner i Östersund Foto: Sofie Lie

Lyckas inte rekrytera kontaktpersoner – får böta

Uppdaterad
Publicerad

Östersund, Krokom och Härjedalen får böta hundratusentals kronor för att man inte lyckats rekrytera tillräckligt många kontaktpersoner.

I Östersunds kommun är det i nuläget 270 personer som beviljats insatsen, varav 30 stycken inte fått någon. I vissa fall har personer fått vänta i över ett år.

Det finns två samordnare i Östersund som tillsätter kontaktpersoner till de som har någon typ av funktionsnedsättning och som fått insatsen beviljad enligt LSS, alltså lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– Under de senaste åren har det varit svårare att rekrytera, vilket beror på att vi har fått fler nyanlända att det är fler personer som engagerade där. Det är vad vi tror det delvis beror på, säger Kristin Olsson Andersson, kontaktpersonsamordnare i Östersund.

Hundratusentals kronor i böter

Tre kommuner i länet får betala böter för att man antingen inte lyckats rekrytera någon kontaktperson, eller för att man tagit för lång tid på sig. Ett beslut om insats enligt LSS gäller omedelbart, vilket innebär att insatsen i princip ska tillhandahållas utan dröjsmål.

– Det är lite tokigt kan jag tycka, att vi ska betala vite för någonting där det är en lag i grunden som säger att personer har rätt att få det här beslutet, men att det är ett frivilligt uppdrag. Där krockar det lite i lagstiftningen att vi ska hitta de här personerna, säger Kristin Olsson Andersson, kontaktpersonsamordnare i Östersund.

Vad är en kontaktperson?

En kontaktperson inom LSS är någon som umgås med en person för att hjälpa till att skapa ett socialt nätverk och för en rikare fritid.

Ofta träffas man en gång i veckan och får en mindre summa i ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.