Foto: SVT

Maja fick hjälp i Norge för sin psykiska ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Sedan flera år tillbaka har länets sjukvård ett samarbete med ett samiskt centrum för psykisk hälsa i Norge. Vi har träffat Maja Mörtell som är en av dem som varit där.

21-åriga Maja Mörtell tar emot oss i sitt och sambons hus i Änge, Offerdal. Hon har valt att öppet berätta om sina psykiska problem.

– Jag var ett väldigt argt barn och jag minns hur mamma tyckte att vi skulle ringa någon för att få hjälp, men då blev jag bara ännu argare eftersom jag inte tyckte att jag hade några problem, säger hon och fortsätter:

Staare 2018

– Men ju äldre jag blev och ju dåligare jag mådde så kände jag att jag måste göra någonting.

Maja vände sig till Östersunds sjukhus. Hon fick samtalsterapi och mediciner. Men det blev inget bättre.

– Tillslut var jag verkligen på botten.

Maja fick inte den hjälp hon behövde i Östersund utan sökte sig till samiskt centrum för psykisk hälsa i Norge. Foto: SVT

Fick höra om norskt centrum

Det var då som SANKS kom upp som ett alternativ. Majas gudfar berättade hur Norge hade ett centrum där man hade stor kunskap och erfarenhet om samisk psykisk ohälsa. Maja beslutade att testa det.

– Jag for dit och var där i sex, åtta veckor ungefär, säger hon.

Under veckorna på SANKS verksamhet i Karasjok fick Maja för första gången prata med personal som förstod henne.

– De hade förståelsen för den samiska kulturen. Det har de väl även till viss del i Jämtland här men här måste man förklara allt från början. Där var det bara att säga någonting och de förstod direkt vad jag menade, säger hon.

Det kunde till exempel handla om den rasism som samer utsätts för eller om hur rovdjurspolitiken påverkar renskötseln.

– Och det kanske inte de som jobbar på psykiatrin i Östersund förstår lika väl hur psykiskt påfrestande sådant kan vara, säger hon.

Viktigt bli förstådd

Fortfarande har Maja perioder när hon inte mår bra. Sedan i höstas har hon därför en kontakt i SANKS som hon besöka.

– Eller vi kan ringa eller skypa.

Har det hjälpt dej?

– O ja, det har det verkligen, säger hon.

Hon tycker det är bra att Region Jämtland Härjedalen har ett samarbetsavtal med SANKS så att samer här kan få rätt vård.

– Det är jätteviktigt. Man ska ju bli förstådd när man söker hjälp för någonting.

Vad är SANKS?

Det är ett samiskt centrum för psykisk hälsa som finns i Norge.

SANKS står för Samisk nasjonalt kompetansesenter – psykisk helsevern og rus.

Det har ett nationellt ansvar att bidra till likvärdig vård för samer med psykisk ohälsa och beroendeproblematik i Norge.

Någon motsvarande institution eller enhet finns inte i Sverige.

Sedan 2015 har Region Jämtland Härjedalen ett samarbetsavtal med SANKS. Det innebär att man som patient kan få en remiss för vård hos SANKS. Det innebär även att vårdpersonal i Region Jämtland Härjedalen för kompetenshöjande insatser, bland annat med studiebesök och utbildningar. 

Forskning visar att svensk psykiatri och psykosocial vård ofta saknar tillräcklig kunskap för att kunna ge samiska patienter en likvärdig vård.

Källa: Region Jämtland Härjedalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Staare 2018

Mer i ämnet