Mammor i Åre blir allt äldre

Uppdaterad
Publicerad

Inför Mors dag har Nyhetsbyrån Siren sammanställt siffror på hur gamla förstagångsmammorna i Sverige är och i Åre kommun har man sett en av de största åldersförändringarna i hela landet.

Enligt nya siffror från SCB, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt, har medelåldern för förstagångsmammor i Åre kommun ökat näst mest i hela landet under en fyrtioårsperiod.

Medelåldern för förstagångsmammor i Åre 1975 var 22,89 år. Men 2015 hade den siffran stigit till 30,2 år, en ökning på 7,3 procent.

– En förklaring är att många kvinnor jobbar och pluggar på universitet och väntar lite längre med att få sitt första barn, säger Vitor Miranda, demograf på SCB till Nyhetsbyrån Siren.

Stora skillnader i landet

Dorotea i Västerbottens län toppar Sverige-listan och har den största procentuella ökningen där medelåldern har ökat med 8,7 procent. Men i den angränsade kommunen Strömsund har medelåldern bara ökat med 2,5 procent.

– Det man kan se i riket är att högutbildade kvinnor väntar längre med att få sitt första barn. En anledning till att det skiljer sig mellan olika kommuner kan vara att utbildningsnivån och åldern för etablering på arbetsmarknaden varierar, säger Vitor Miranda till Nyhetsbyrån Siren.

I Sverige har medelåldern för förstagångsmammor ökat med i snitt 4,6 år, vilket är betydligt lägre än siffran i Åre som är 7,31 år.

Så gamla är förstagångsmammorna i din kommun

Här kan du se medelåldern för mammor i din kommun vid första barnets födelse.

Åre 30,2

Östersund 29,06

Krokom 29,03

Härjedalen 28,22

Bräcke 28,2

Berg 26,57

Strömsund 26,33

Ragunda 25,14

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.