Foto: SVT Design

Man åtalas för skott mot asylsökande

Publicerad

På onsdagen åtalades den man som misstänks ha avlossat skott mot en grupp asylsökande i en by i Strömsunds kommun i somras.

Det är en 70-årig man som nu åtalas för grovt olaga hot, som riktats mot personer varav flera är under 18 år. Enligt åklagaren har mannen hotat en grupp på sex personer. Det var främst ungdomar men även en av flickornas pappa var med.

Hotet ska ha skett genom att uttala hotelser att döda eller skada dem. Han ska också enligt åklagaren ha höjt ett gevär mot dem, och avfyrat det. Detta har hänt den 28 juli 2016.

I förhör har de drabbade sagt att de varit på hemväg och då stannat till för att titta på och fotografera djur vid ett hus. Då har två män kommit ut och på engelska hotat att döda dem.

Avlossade flera skott

Flickorna har då sagt att de skulle ge sig av och att det inte var meningen att störa. Då ska en av männen ha höjt ett gevär och osäkrat det. Flickorna har sprungit iväg, och då har mannen avlossat ett skott efter dem. Ingen blev träffad. En av flickorna fick också ett slag i ansiktet av en av männen, enligt deras berättelse. I vittnesmålen uppges att två skott har avlossats.

Åklagaren skriver att hotet bör bedömas som grovt eftersom hotet framstått som särskilt akut, och mannen har genom att avfyra vapnet visat på särskild hänsynslöshet och råhet. Polisen har beslagtagit tre gevär hos 70-åringen under polisutredningen.

Ytterligare en person åtalas i samband med samma händelse. Det är en 40-årig man som åtalas för misshandel. Han misstänks ha slagit en person i ansiktet.

Båda nekar till brott

De båda åtalade har förnekat brott. Den 70-årige mannen har sagt att han inte hotat någon, och har inte sett något vapen vid händelsen. Han har i förhör uppgett att han blivit rädd för människorna som kommit in på tomten och skrikit åt dem att gå därifrån. Den 40-årige mannen har nekat till att ha slagit någon alls.

Händelsen blev extra uppmärksammad sedan det blev känt att polisen inte skickade ut någon patrull efter larm om skottlossningen. Det har orsakat en intensiv diskussion om polisens organisation och resurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Beskjutning i Strömsund

Mer i ämnet