Kommunstyrelsen i Bergs kommun vill att män och kvinnor ska få dela på utbetalningar av socialbidrag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Män och kvinnor i Berg kan få dela på socialbidraget – ”gynnar jämställdheten”

Publicerad

I en motion från 2017 föreslår två centerpartister att socialbidraget ska delas lika mellan män och kvinnor. ”Det gynnar både jämställdheten och integrationen”, är argumentet i motionen.

Kommunstyrelsen i Bergs kommun har nu gett tummen upp för motionen från 2017, skriven av centerpartisterna Berit Johansson och Torsten Medalen.

I motionen hänvisar Johansson och Medalen till en studie från Linnéuniversitetet och menar att det är vanligt att kommuner betalar ut stödet till mannen och att detta riskerar redan utsatta kvinnor hamnar i ett förvärrat ekonomiskt underläge. De menar även att det gynnar integrationen och skriver att det i många kulturer är mannen som ansvarar för familjens ekonomi.

Kommunens förvaltning menar däremot att kunskapsläget i frågan är för tunt och hänvisar till Socialstyrelsen.

Nu ska kommunfullmäktige besluta om socialbidraget ska delas lika eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.