”Man ser att sjön inte mår bra”

Uppdaterad
Publicerad

Vi har under veckan granskat hur Åresjön mår och eftersom kommunen och länsstyrelsen nu kraftsamlar för att bevara sjön kan det komma att bli svårare för exploatörer att få bygga hus i Åre-området.

– Vikbäcken är i princip död och där måste där kommunicerar vi med länsstyrelsen om hur vi ska gå vidare i de här frågorna. Uppe i Björnen kommer vi att bygga någon slags hantering av dagvattnet, säger Katrin Wissing (MP) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Åre kommun.

Det har under lång tid byggts i Björnenområdet men på senare år hade även växt fram ett nytt område, Sadeln, men fram tills i år har exploatörerna inte haft några krav på sig för hur de ska hantera dagvatten.

Åresjön

Som vi tidigare berättat menar kritiker att arbetet med att bevara Åresjöns status har blivit eftersatt under nästan 10 års tid. Och under Åre höstmarknad passade SVT Nyheter Jämtland på att fråga några bybor vad de tycker.

– Man är ju orolig över allt miljöförstörelse, säger Anders Lundberg.

– Det räcker ju med att kolla ner en höstdag så ser man ju att det inte är som det ska vara, så sjön mår ju inte bra, säger Magnus Sellberg.

Men nu händer det saker i frågan. Länsstyrelsen håller på att ta fram en fördjupad bevarandeplan för området sämtidigt som de har föreslagit till regeringen att Natura 2000-området ska utökas till att även inkludera alla biflöden. Samtidigt är det länsstyrelsen som är tillsynsmysndighet, men hittills har de inte använt sig av de juridiska medel de har för att försäkra att sjön inte påverkas av exploateringarna.

– Än så länge har vi nog inte gjort det men det får vi ta upp i vår utökade bevarandeplanen om vilka styrmedel som finns och åtgärder som behöver göras, säger Ruona Burman, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Det kan alltså komma att bli svårare för exploatörer att få bygga i framtiden?

– Kan de inte visa på hur byggena inte kommer att påverka vattenkvaliteten i Åresjön så måste vi ju börja diskutera vilka villkor man kan börja ställa för att minimera sådana åverkningar, säger Ruona Burman.

I de redan exploaterade områdena i Björnen och Sadeln har vattenkvaliteten påverkats av byggnationerna. I Vikbäcken som rinner från området ner till Åresjön har allt liv redan i princip dött ut, och nu har kommunen börjat ställa krav på exploatörerna.

– Innan bygglov ges så ska det finnas en hantering av dagvattenet där vi tydligt ser att man gör saker för att förhindra att det släpps ut direkt i Åresjön och man ska inte riskera erosion eller ras och skred och det har vi blivit mycket bättre på att ställa krav på redan i exploateringarna, säger Katrin Wissing (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åresjön

Mer i ämnet