Här grips den misstänkta mannen efter att han försökt köra ifrån polisen och sedan hoppat ner i Indalsälven. Foto: Polisens förundersökning

Man som var nära att köra på polis i Krångede åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som försökte köra på en polis i Krångede i början av november åtalas nu för försök till grov misshandel och grov vårdslöshet i trafiken.

Det var vid 02-tiden på natten som polisen larmades till Krångede, då anmälaren jagat iväg två personer som ska ha försökt stjäla en fyrhjuling.

Ungefär en timme senare får polisen kontakt med ett fordon som misstänks ha med stöldförsöket att göra. Föraren av fordonet, en man i 20-årsåldern, försöker sedan köra på en polis, och denna polisen avfyrar då sitt tjänstevapen och skjuter ett varningsskott.

Hoppade ner i Indalsälven

Mannen kör iväg i hög hastighet och när han befinner sig ungefär vid Krångede Kraftverk så kör bilen av vägen ner i diket. Enligt polisen hoppar föraren sedan ut ur bilen ner i Indalsälven. Polisen skriker sedan att mannen ska komma upp, och efter ett tag gör han det.

Mannen grips, anhålls och häktas den 5 november på sannolika skäl misstänkt för försök till grov misshandel alternativt grov vårdslöshet i trafiken.

– Det finns en flyktfara, alltså att mannen kan lämna landet, sa ansvarig åklagare Håkan Andersson till SVT Nyheter Jämtland efter att mannen häktats.

Nekar till brott

Mannen har nekat till brott. I förhör har mannen förklarat att han blev rädd och inte förstod vad han gjorde när han körde mot polisen och att han bara ville köra ifrån platsen, inte köra på någon.

På måndagen åtalas mannen misstänkt för försök till grov misshandel och grov vårdslöshet i trafiken.

”Om brottet hade fullbordats borde det ha bedömts som grovt eftersom XXX (polisen, reds. anmärkning) kunnat åsamkas allvarlig kroppsskada, alternativt fara för sitt liv”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Den misstänkta mannen sitter fortsatt häktad.

– I detta nu håller vi på att boka in nya häktningsförhandlingar, säger Håkan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.