Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågor om rymningsrisk, höjd på stängsel och trafiksituationen. Ja, det var många som ville ha svar på sina frågor. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Många frågor om planerna på ett fängelse på Frösön

Publicerad

På måndagskvällen hölls ett informationsmöte om planerna på ett fängelse på Frösön. Och bland åhörarna fanns både motståndare och de som välkomnar en etablering.

Ett fyrtiotal hade sökt sig till en restauranglokal på Frösön när Östersunds kommun och Kriminalvården bjöd in till frågestund och information om den fängelseetablering som kan vara på gång.

Både för och emot

Bland de som uttalade sig var det ungefär lika många förespråkare som motståndare. Lena Rastén bor i en lägenhet bara 50 meter från det tilltänkta fängelset och är kritisk till planerna.

– Jag tycker det är alldeles för nära bebyggelse och precis där mina barn passerar varje dag. Jag vill också slippa förklara för dom varför de där människorna sitter där.

Oro fullt förståeligt

Kommunalrådet Niklas Daoson (S) ledde informationsmötet. Och han hade full förståelse för att det fanns frågor kring etableringen av ett fängelse.

– Det var ett bra möte med bra frågeställningar och där vi också fick chans att berätta om vad det skulle innebära för kommunen. För oss lokalt innebär det också cirka 70-80 arbetstillfällen.

Se mer från informationsmötet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.