Foto: SVT arkiv

Många kvinnliga företagare i länet

Jämtlands län ligger i toppskiktet när det gäller kvinnligt företagande.

Svenskt näringsliv tar varje år fram statistik kring företagssamhet och för fjärde året i rad konstaterar man nu att andelen företagssamma människor i Jämtlands län fortsätter öka. Under 2016 ingick 15 procent av befolkningen i den katoegorin. Endast Stockholms och Gotlands län har högre andel.

Åre högst andel i länet

Även bland kvinnor ligger länet i topp. Nio procent av länets kvinnor är företagssamma vilket gör att vi även där hamnar på en tredje plats efter Stockholm och Gotland. Det är ändå en låg siffra jämfört med männen. I Jämtlands län är 20,6 procenten av männen företagssamma.

Sett över kommunerna är det Åre som har flest företagssamma kvinnor. Här är 14,6 procent företagssamma. Lägst andel i länet är Östersund med 7,1 procent andel företagssamma kvinnor.

Många nyföretagare

Även i kategorin nyföretagande ligger länet i topp vad gäller kvinnligt nyföretagande. 8,6 kvinnor per 1000 invånare var i fjol nyföretagare. Det är näst högst andel i Sverige. Även här var det Åre som låg i topp med 19 kvinnor per 1000 invånare. Sett över hela Sverige var det endast Stockholm hade högre andel kvinnligt nyföretagande.

Kvinnliga företagare

Visa

Företagssamhet bland kvinnor i andel befolkning:

Åre 14,6 procent

Berg 11,2 procent

Krokom 11,1 procent

Härjedalen 10,8 procent

Ragunda 9,6 procent

Strömsund 9,0 procent

Bräcke 8,0 procent

Östersund 7,1 procent

Källa: Svenskt näringsliv

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer