I nästan varenda liten by finns det ett loppis nu. Men frågan är när gränsen passeras från hobbyverksamhet till näringsverksamhet:
– Säljer du dina egna saker under nån dag i ett garageloppis, eller bakluckeloppis så måste du göra en vinst över 50 000 kronor för att betala skatt, säger Pia Blank Thörnroos, rättsexpert på Skatteverket till SVT Jämtlandsnytt.
– Men om du har en verksamhet över kanske tre månader och köper in saker för att sälja på loppisen, då ska du skatta från första kronan, säger hon.
Lena Åhlin har drivit auktionsfirma i många år. Hon känner till reglerna kring moms och skatt på försäljning av prylar.
– Ja, det är inte enkelt, men till exempel om du köper in varor för 1000 kronor och sen säljer dessa för 10 000, då har du en vinst på 9000 som du ska betala moms på, säger Lena Åhlin. Sen ska du skatta på inkomsten också.
Lena Åhlin har märkt att loppismarknaden har vuxit och tror inte att Skatteverket riktigt har förstått hur stort det är:
– Jag tror inte att Skatteverket har koll på hur mycket sommarloppisarna omsätter.
Eva Landgren har ett litet loppis hemma på gården som hon har öppet en månad per sommar. Hon säljer egna saker och saker som hon fått men förtjänsten är inte stor.
– Nä, inte blir det mycket, säger hon. Det blir några ören per sak kanske. Men man måste vara billig.
Men Skatteverket har noterat det ökande antalet loppisar.
– Ja, det har vi och det finns nog anledning för oss att förbättra informationen på vår hemsida om vilka regler som gäller för moms och skatt om man har ett loppis under lång tid, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.