Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen menar att screeningen på skolonra ger en aktuell lägesbild. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Många screenade skolelever efter sportlovet – få smittfall

Uppdaterad
Publicerad

Alla högstadie- och gymnasieelever i länet har erbjudits screening av covid-19 efter sportlovet. Under förra veckan testades ca 1000 personer, men bara 10 fall har upptäckts.

Testningen, eller screeningen infördes av Region Jämtland Härjedalen för att tidigt upptäcka eventuell smitta av covid-19 efter sportlovet. Cirka 1000 elever och lärare i Berg, Krokom, Härjedalen och Östersunds kommuner har lämnat prov. Det skriver Region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande.

Låg smitta

Resultatet visar att bara 1 procent var ett positivt provsvar som tyder på en covid-19- infektion, det vill säga 10 personer.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Den utökade testningen ger en aktuell lägesbild gällande smittläget och ger goda förutsättning för huvudmännen att kunna planera närundervisningen i skolan i så stor utsträckning som möjligt, säger Micael Widerström i pressmeddelandet.

Planeras mer screening

Under den här veckan, vecka 12, kommer screeningen att fortsätta och Region Jämtland Härjedalen planerar för att erbjuda screening efter påsklovet, men då bara till skolor med närundervisning eller där man misstänker smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet