Ellen Kristiansson, drogförebyggare på Östersunds kommun ger tips till föräldrar om hur man säger nej. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

”Våga sätta gränser som förälder” – Halloween en suparhelg för unga

Uppdaterad
Publicerad

Var femte elev som går i årskurs 9 har någon gång blivit bjuden på alkohol i hemmet. Det visar en undersökning som gjorts i länet.

– Våga sätta gränser som förälder, säger Ellen Kristiansson som jobbar som koordinator för drogförebyggande arbete på Östersunds kommun.

I helgen är det Halloween, en helg som seglat upp som en stor festarhelg bland unga. Det är också en helg när många unga kanske testar alkohol för första gången.

Alkoholkonsumtion gått ner

En drogvaneundersökning som görs med regelbundna mellanrum bland länets unga visar att allt färre unga dricker alkohol.

– Det har sjunkit över tid, säger Ellen Kristiansson.

Samtidigt visar den undersökningen att 40 procent av de som går i årskurs 9 har druckit alkohol någon gång under det senaste året.

– Så det är fortfarande många som har druckit men tittar man på helheten så pekar ändå siffrorna neråt, säger Ellen Kristiansson.

Flera dricker hembränt

I undersökningen fick unga även svara på om de druckit hembränt. I årskurs 9 svarade 7 procent av flickorna och 14 procent av pojkarna att de druckit hembränt.

I årskurs 2 på gymnasiet hade den siffran ökat. Där svarade 17 procent av flickorna och 23 procent av pojkarna druckit hembränt. Jämför man det med riket är det en signifikant större andel i Jämtlands län som druckit hembränt. 

20 procent blivit bjudna hemma

Unga får bland annat tag i alkohol via äldre pojk- och flickvänner och äldre syskon. Sedan är det också ganska vanligt att föräldrar bjuder sina minderåriga.

– 20 procent av dom som går i årskurs 9 har blivit bjudna på alkohol hemma, säger Ellen Kristiansson.

Det kan även påverka barnens alkoholvanor.

– De som blivit bjudna på alkohol hemma dricker mer än gruppen som inte har det.

Så vad gör du som förälder om ditt barn kommer och vill ha alkohol? I videon ovan ger Ellen Kristiansson tre råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.