Familjehem tar emot barn som behöver ett tillfälligt hem. Foto: SVT

Stort gensvar på nödropet om familjehem

Uppdaterad
Publicerad

Över 60 familjer har hittills svarat på nödropet från Familjehemscentrum. Nu ska de utredas och intervjuas för att se om de kan bli familjehem till behövande barn i länet.

Det är akut brist på familjehem i länet och förra veckan gick Familjehemscentrum – som arbetar för länets alla åtta kommuner – ut med ett nödrop och efterlyste familjer som kan tänka sig att bli familjehem, alltså att för en tid ta emot andras barn i sitt hem.

 Gensvaret på efterlysningen blev stort och på Familjehemscentrum är man mer än nöjd.

Henna Forsberg, socialsekreterare. Foto: SVT

– Vi har fått in över 60 intresseanmälningar från hela länet. Nu tar vi kontakt med alla som hört av sig, säger socialsekreteraren Henna Forsberg.

Blivande hem utreds

Innan man blir godkänd som familjehem får man först gå igenom en noggrann utredning. Där ingår bland annat intervjuer med föräldrarna och deras biologiska barn om det finns sådana hemma i familjen.

På frågan om Familjehemscentrum nu har fått tillräckligt med intresseanmälningar svarar socialsekreteraren Veronica Leek:

– Nej inte alls, vi vill att folk fortsätter att höra av sig.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.