Maratonflygande flyttfågel gör hisnande höjdväxlingar

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelbeckasinen är en vadarfågel som häckar i bland annat Jämtland i Sverige och på vintern hittas de vid ekvatorn i Afrika. Sträckan däremellan är på uppemot 600 mil. Fåglarna flyger dagar i sträck utan att landa eller äta. En ny studie kan ge forskare helt nya kunskaper om detaljer kring flyttfåglarnas långfärder.

Det är små dataloggar, utvecklade på biologiska institutionen vid Lunds universitet, som utgör grunden till denna forskning.

Fåglarna har visat sig variera flyghöjden från över 6 000 meter dagtid – i ett fall rekordhöga 8 700 meter – till 2 000 meter nattetid.

– Det spektakulära är att de byter höjd så dramatiskt. Den andra aspekten är att de regelbundet är uppe på väldigt höga höjder, säger professor Åke Lindström som lett studien, i ett pressmeddelande.

Varför fåglarna byter altitud är än så länge okänt för forskarna.

Att följa fåglar under hela flyttresan är ett nytt fält för forskarna som man egentligen bara sysslat med under de senaste fem åren. Mycket är ännu okänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.