Marschen mot stjärnorna

Uppdaterad
Publicerad

ÖFK:s väg mot allsvenskan har gått förbluffande snabbt men den har varken varit rak eller smärtfri. Vår reporter Bengt Eriksson var med när klubben bildades, och när hoppet om en plats i eliten började spira.

Hösten 1996 bildades formellt Östersunds FK. IFK Östersund och Ope IF valde att inte gå ihop utan i stället bilda en helt ny förening, samtidigt som de gamla klassiska fick leva kvar.

Bortglömda hjältar en sådan här dag är Östersund/Torvalla FF. Den föreningen fick helt enkelt lägga ned för att planerna skulle kunna gå i lås.

Ope fick ta ÖTFF:s plats i division fyra medan det nybildade ÖFK tog över Opes plats i tvåan.

– Det var främst den ekonomiska verkligheten som fick oss att ta det här steget. Varken vi eller IFK var rustade för någon satsning, säger Opes Janken Holm.

Kindberg som dragit i trådarna

För fem år sedan såg det ut som att drömmen om ett jämtländskt elitlag hade spruckit. ÖFK åkte ur division 1. Men det var också där som Daniel Kindberg kom in i handlingen på allvar.

Under den fullständigt sensationella resan från division 2 till allsvenskan är det Kindberg som dragit i trådarna och framför allt fått fram de pengar som krävts för att göra den allsvenska drömmen till verklighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ÖFK i Allsvenskan

Mer i ämnet