Jonas Ågren, vd på Vålådalens Fjällstation berättar att de bara har 30% bokningar i jul jämfört med ett vanligt år. Foto: SVT

Massavbokningar på fjällhotellen i jul

Uppdaterad
Publicerad

Inför julhelgen har hotellen på länets skidorter drabbats av massavbokningar. I Edsåsdalen har exempelvis 80 procent av bokningarna till jul försvunnit och i Vålådalen omkring 60 procent. Hör hur vd för Vålådalens fjällanläggning, Jonas Ågren, kommenterar det hela i videon ovan.

En rundringning som SVT gjort till några av skidorterna i länet visar att hotellavbokningar är mycket omfattande på flera håll, exempelvis i Edsåsdalen där de uppgår till 80 procent.

– Det är bedrövligt tråkigt. Vi brukar ha fullbokat på jularna och det brukar vara storfamiljer som kommer på mellan tio till tolv, ibland tjugo personer i sällskap – familjer med barn där farföräldrarna är med. Nu har de avbokat. Det började när restriktionerna om max åtta personer kom, säger ägaren till Edsåsdalens fjällanläggning Renate Hedung.

Coronaviruset i Jämtlands län

”Vet inte hur det ska gå”

Den första omgången av avbokningar såg hotellen redan i våras, konstaterar Renate Hedung vidare.

– I påskas försvann alla bokningar på två dagar. Och nu, nu har vi en hel säsong framför oss. Det känns väldigt osäkert för det kommer ju nya restriktioner varje dag. Jag vet inte hur det här ska gå, säger hon.

Alla gruppbokningar i Bydalen avbokade

I Bydalen har avbokningarna till jul inte varit lika omfattande som i Edsåsdalen. Bydalen är det istället gruppbokningarna i januari som försvunnit. Det handlar om sällskap på 30-40 personer som brukar komma till Bydalsfjällen för skidåkning. Uppskattningsvis har 70 procent av alla gruppbokningar veckorna 2 – 6 försvunnit.

– Även om gästerna kan bo i stugor här så kommer de inte, för att åka buss 50 personer tillsammans, det går ju inte, säger vd för Bydalsfjällens Lift AB Lasse Sällström.

Familjerna stannar hemma

I Trillevallen hade man 75 procents beläggning för några månader sedan, nu har den minskat till 20 procent.

– Vi har många familjer på fem personer som kommer och med en maxgräns på fyra personer i ett sällskap så måste vi dela på en familj i restaurangen – och detta att man måste stänga restaurangen klockan 21 (i och med att baren måste stänga kl.20, reds.anm). Ja då kommer de inte, säger Cecilia Lind, vd för Trillevallens Högfjällshotell.

Även i Vemdalsområdet har hotellen märkt av avbokningar, men där strömmar turisterna till området för att bo i stugor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet