Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka medborgarförslag som gick hem hos politikerna i Härjedalen. Foto: SVT

Lista: Medborgarförslagen som blivit verklighet i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem årens medborgarförslag i Härjedalen har handlat om allt ifrån en ny simhall i Funäsdalen till att fakturor från Vatten- och miljöresurs ska kunna betalas varje månad istället för bara en gång i kvartalet. Vissa förslag har gått hem mer hos politikerna än andra.

I grannkommunen Ljusdal är fler förslag populära bland politikerna, cirka 20 procent av förslagen godkänns. I Härjedalen var motsvarande siffra 8 procent. Men under åren 2017 till 2021 fick Härjedalens kommun in runt 120 medborgarförslag medan Ljusdals kommun fick in runt 90 medborgarförslag.

Engagerade invånare

Så även om grannkommunen godkänner fler förslag så skickar Härjedalingarna in fler förslag per invånare än grannkommunen. I slutet av 2021 var 18 804 personer skrivna i Ljusdals kommun och 10 114 personer skrivna i Härjedalens kommun

I videon kan du se tre medborgarförslag som blivit verklighet i Härjedalens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.