Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet LG Nordlanders (S) bästa tips för att undvika att ditt medborgarförslag hamnar i soporna. Foto: Maria Broberg/SVT

Politikerns lista: Här är fallgroparna man ska undvika när man skriver medborgarförslag

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 85 procent av kommuninvånarnas medborgarförslag i Härjedalen har avslagits under de senaste fem åren. Du som medborgare kan lära dig av andras misstag för att få igenom dina förslag – men det är inte bara ett välskrivet medborgarförslag som behövs.

Härjedalens kommun har haft en ansträngd ekonomi under den senaste mandatperioden och kommunen har varit tvungen att fokusera på att kärnverksamheterna ska fungera i första hand.

– Vi har sett över hur vi kan effektivisera och omstrukturera den verksamheten vi har. Så många avslag kommer säkert av att vi inte har varit särskilt öppna för att lägga till mer verksamhet eller hänga på små bekvämligheter utanpå det arbete vi håller på med, säger LG Nordlander (S), kommunalråd i Härjedalen.

8 procent godkända

I Härjedalen har 8 procent av medborgarförslagen som kommit in de senaste fem åren godkänts – jämfört med, till exempel, grannkommunens Ljusdals 20 procent. I Härjedalen har drygt 85 procent fått avslag. Resterande procent är avskrivna förslag, eller förslag som inte är färdighanterade.

Se missarna som du ska undvika för att inte få avslag i klippet ovan.

Det här händer med ditt medborgarförslag

Alla som är skrivna i kommunen kan lämna in ett medborgarförslag, även barn och ungdomar och utlandsfödda som inte har fått rösträtt än. Medborgarförslagen är ett sätt för kommunens invånare att påverka vad som ska hända i kommunen.

För att kommunen ska kunna hantera förslaget måste det avgränsas till en sakfråga, vara till nytta för många och ha en tydlig frågeställning.

När förslaget kommer in så anmäls det först på kommunfullmäktige. Därefter hanteras det som ett ärende antingen hos kommunstyrelsen eller hos en nämnd. Slutligt beslut tas hos nämnden, kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige.

Här kan du lämna in dina förslag.

Källa: Härjedalens kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.