Östersundshem och Hyresgästföreningen är oense om nya hyror. Nu ska Hyresmarknadskommittén medla i konflikten. Foto: SVT arkiv

Medling kring nya hyror för Östersundshem

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Hyresmarknadskommittén som får medla i hyresförhandlingarna mellan Östersundshem och Hyresgästföreningen. Östersundshem har beslutat att ta förhandlingen dit.

Enligt ett pressmeddelande från Östersundshem kommer de inte överens med Hyresgästföreningen i förhandlingarna kring nya hyror. Östersundshem vill få täckning för ökade kostnader för vatten, avfall och värme.

– Att få ekonomisk täckning för kända kostnadsökningar är viktigt för oss, inte minst för att kunna möta upp de förväntningar som ställs från hyresgästernas sida, t ex rörande renoveringar och underhåll. Därför hänskjuter vi ärendet för medling och vi får nu invänta resultatet från kommande medlingsprocess, säger Kenneth Karlsson, vd på Östersundshem i ett pressmeddelande

Hyresgästföreningen å som sida menar att Östersundshem inte behöver höja hyrorna så mycket.

– Östersundshem är ett ekonomiskt starkt bolag och deras yrkande om en höjning av hyran med 1,90 procent är högt, särskilt så här i pandemitider. Nu vill bolaget inte förhandla det yrkandet och hänvisar bland annat till felbudgetering av taxor och höga indexhöjningar för byggrelaterade tjänster. Det känns märkligt och skiljer sig mot hur andra bostadsbolag i länet agerat, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen, till SVT Nyheter Jämtland.

Östersundshem menar att budgeten inte är felbudgeterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.