Asylsökande i Krokströmmen, Härjedalen, vägrar flytta in i boendet på orten. Foto: Sofie Lie

Migrationsverket hoppas asylsökande i Krokströmmen stannar

Uppdaterad
Publicerad

En grupp asylsökande kom till Krokströmmen söder om Ytterhogdal på torsdagseftermiddagen. Alla vägrade först att kliva av bussen men längre in på kvällen så valde barnfamiljerna att äta och sova inne på boendet. Under natten mot lördag så hade de flesta tagit emot sina nya nycklar medan fyra personer valde att stanna i bussen.

– Det har varit väldigt lugnt nu. Det är bara fyra personer som inte har tagit emot nycklar till boendet nu, säger Guna Graufelds, kommunikatör på migrationsverket, till SVT Nyheter Jämtland under lördagen.

Nu fortsätter Migrationsverket föra dialog med de fyra som fortfarande protesterar med förhoppningen att de ska stanna.

– De får såklart fixa ett eget boende om de har möjlighet till det, men det är det här vi har att erbjuda, säger Graufelds.

Migrationsverket finns fortsatt på plats och försöker informera och göra de asylsökande bekväma med platsen och personalen på boendet.

”Boendet har för dåliga förhållanden”

Skälen som man har uppgett till att inte vilja vara kvar i Krokströmmen är att man tycker det ligger alldeles för långt från ett samhälle men också för att man menar att boendet håller för dålig kvalitét.

– Det här stället ligger för långt från sjukhus och skola och boendet har för dåliga förhållanden för en familj att bo i, sa Sharmin Rahman från Bangladesh till SVT Nyheter Jämtland under fredagen

”Brukar bli bra i slutändan”

Enligt Graufelds händer det nån gång då och då att asylsökande till en början har vägrat att flytta in i ett boende. Men det slutar oftast med att man accepterar boendet menar hon.

– Det kan väl bli så när man förväntar sig något och det inte motsvarar förväntningarna. När man väl lär känna platsen och personalen så brukar det bli bra i slutändan, säger Graufelds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.