Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionens smittskyddsläkare: ”Äldre börjar få flockimmunitet”. Foto: SVT

Mildrade restriktioner – men fortsatt hög smittspridning i länet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen berättade i går att restriktionerna till slut lättas upp. Regionens smittskyddsläkare, Micael Widerström, betonar att alla ska fortsätta att hålla sig till de övergripande råden.

Var noga med handhygienen, håll avstånd och stanna hemma vid symptom – ett mantra som säkert alla svenskar numera kan rabbla upp i sömnen.

Från och med tisdag till veckan kan 50 personer samtidigt sitta i en biosalong, under förutsättningen att alla har en anvisad plats. Och en fotbollspublik kan uppgå till 500 åskådare under samma förutsättningar.

Men faktum är att smittspridningen i Jämtlands län fortfarande betecknas som hög. Fem covidpatienter vårdas på intensiven och tiotalet är inlagda med smittan.

Oförändrat läge för yngre

Ovaccinerade personer befinner sig i princip på samma fläck som de gjorde för ett år sedan.

– Eftersom vaccineringen hunnit så långt kan man säga att vi uppnått flockimmunitet hos stora grupper med äldre personer, över 60 år. Men hos yngre har inte vaccinet hunnit ges i större omfattning, säger Widerström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet