Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På onsdagen fattade kommunfullmäktige i Bräcke kommun beslut om att inte ge fortsatt driftstöd till skidtunneln. I klippet hör du hur Ingrid Kjelsson (C) och Richard Nilsson (S) ser på saken. Foto: SVT

Miljonstöd till skidtunneln i Gällö stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Skidtunneln i Gällö kommer inte att få fortsatt driftstöd från Bräcke kommun. Det beslutade kommunfullmäktige på onsdagen.

Vice ordförande vid kommunfullmäktige i Bräcke Ingrid Kjelsson (C) är mycket nöjd med beslutet.

– Vi ville inte ha något driftbidrag från början, säger hon.

Skidtunneln i Gällö

Anser du att den ska säljas?

– Ja det vore det bästa, svarar Ingrid Kjelsson.

Sedan år 2020 har bolaget bakom skidtunneln – MidSweden 365 AB – fått driftstöd på 1,5 miljoner kronor årligen i utbyte mot exempelvis subventionerade årskort för kommunmedborgare.

Men från år 2025 kommer kommunen inte längre att skjuta till något driftsstöd. Detta efter ett beslut i fullmäktige på onsdagen.

Det är efter en extern granskning driftstödet nu dras in. Granskningen visade att bolaget inte uppfyllde uppställda krav på att bidra på ett ”ekonomiskt positivt sätt för Bräcke kommuns innevånare”.

Sparar 1,5 miljoner

Konsekvensen av att avtalet om driftstöd nu sägs upp innebär att kommunen kan spara 1,5 miljoner år 2025. Samtidigt står det klart att skidtunneln inte kommer att klara sig utan stöd. Det framgår av den budget som MidSweden 365 lagt för år 2024.

I en tjänsteskrivelse konstateras dock att: ”Eftersom kommunen äger knappt 90 % avbolaget riskerar ett indraget stöd, i förlängningen, bli en kommunal kostnad.”

Att det är först från år 2025 som stödet stoppas beror på uppsägningstiden för avtalet.

Kommunalråd Richard Nilsson (S) menar att uppsägningstiden blir som ett test, en chans att få fart på skidtunneln:

– Det är som att vi kan skjuta på beslutet – vi kan se hur det går under nio månader, säger han.

Hör mer om beslutet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidtunneln i Gällö

Mer i ämnet