Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man blir riktigt förbannad” säger Stephen Jerand, gruppledare för KD i Östersund, om stölden ur partikassan. Hör mer i klippet ovan. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Miljonstöld ur KD:s partikassa i Jämtland – ”Man blir riktigt förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni i år upptäckte Kristdemokraterna i Jämtland att det fattades pengar på ett av partiets konton. När man undersökte närmare så visade det sig sammanlagt saknas omkring 1 miljon kronor i lokala partikassan.

– Man bli ju rent ut sagt riktigt förbannad. Vi polisanmälde såklart direkt och informerade partiet centralt samt banken. Men även Östersunds kommun, om något annat parti också kunde vara utsatt, säger Stephen Jerand, gruppledare för KD i Östersund.

Stölden är såklart ekonomiskt kännbar för partiets verksamhet.

– Vi sitter inte i sjön, så att säga. Vi har ju ett parti bakom oss och vi kan fortsätta bedriva alla våra politiska uppdrag, men visst blir det en kännbar dipp, just nu i alla fall.

– Skulle detta hänt i fjol, när det var valår, skulle det definitivt drabbat vår valrörelse, säger Stephen Jerand.

”Förhoppningar att få veta vad som hänt”

Det handlar om ett digitalt brott, där pengar på olagligt sätt förts över från partiets konto. Polisutredningen pågår fortfarande och Stephen Jerand kan i nuläget inte spekulera i vem som ligger bakom brottet.

– Vi har bra kontakt med polisen på bedrägericentrum i Sundsvall, som jobbar med utredningen. Att utredningen pågått så länge ser jag som en fördel, för normalt sett är dessa brott väldigt svårarbetade.

– Så jag har förhoppningar att vi ska få veta vad som hänt, säger Stephen Jerand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.