Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Betydligt mindre skräp lämnas på fjället – Länsstyrelsens personal och turister berättar om årets säsong i klippet.

Efter skräpiga sommaren i fjol – allt fler fjällvandrare tar med sig skräpet

Uppdaterad
Publicerad

Även i år är det många som semestrar i de svenska fjällen. Exempelvis lockar fjälleden Jämtlandstriangeln i Åre kommun tusentals vandrare. Här hade man i fjol stora problem med att besökare lämnade kvar sitt skräp på fjället, men hittills i år ser man en klar förbättring.

– I år är det förvånansvärt bra, säger Martin Svedberg.

Martin Svedberg jobbar som fältassistent på Länsstyrelsen i Jämtlands län. Under sommaren är han regelbundet ute på fjällederna i Åre kommun. Var 14:e dag går han exempelvis Jämtlandstriangeln för att se hur det ser ut i de raststugor som finns längs den 45 kilometer långa leden.

Tält lämnades kvar i fjol

I fjol fick de svenska fjällen ett rejält uppsving. Pandemin gjorde att många semestrade på hemmaplan. Samtidigt ledde många fler besökare till en hel del problem. I Kebnekaise lämnades till exempel över 100 tält kvar. I Stekenjokk stressade besökare renar när de försökte komma nära djuren och längs Jämtlandstriangeln lämnade besökare kvar över 20 kilo skräp som Länsstyrelsen fick plocka upp när säsongen var slut.

Tydlig förbättring i år

Så hur är det nu den här sommaren? När SVT ringer runt till olika fjälldestinationer uppger alla att det även i år är många besökare. Men på flera håll uppger man att turisterna sköter sig betydligt bättre i år jämfört med i fjol.

– Vi har inte fått en massa larmrapporter från våra stugor och fjällstationer och det är ju positivit. Så vår generella känsla är att det blivit bättre, säger Maria Ros-Hjelm som är vd på Svenska turistföreningen STF.

Vid Kebnekaise fjällstation har man hittills fått ta hand om tre övergivna tält.

– Det är ju tre tält för mycket men samtidigt är det en märkbar förbättring jämfört med i fjol då vi hade över 100 övergivna tält där, säger Maria Ros-Hjelm.

Information har hjälpt

I Jämtland tror Martin Svedberg att all information hjälpt. Inför den här säsongen har både myndigheter och föreningar på olika sätt försökt informera om vad som gäller. Till exempel har skyltar satts upp på alla raststugor.

– Det verkar ju fungera och det är fantastiskt roligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om fjällen

Mer i ämnet