Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tips inför fjällbesöket, eftersom det blir en annorlunda sommar på grund av snön och coronapandemin. Foto: Henrik Holmberg/TT, SVT

Tre tips till dig som ska fjällvandra i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Mycket snö, smältvatten och en coronapandemi gör att årets säsongsstart i de svenska fjällen blir annorlunda. Det betyder att det finns en del saker att tänka på inför sommarens fjällbesök.

På många håll ligger det fortfarande mycket snö kvar i fjällen, men den smälter fort och det orsakar höga vattenflöden. Därför kan det bli besvärligt att ta sig fram under fjällvandringen.

– Att gå i snö kan till vissa delar underlätta att ta sig fram, du slipper gå i stenig terräng till exempel. Men det kan också gå betydligt långsammare och du blir tröttare av att gå i snö än på barmark, du kan därför underskatta hur lång tid det tar och hur jobbigt det är, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.

Snön ligger ända från de västra Jämtlandsfjällen och norrut längs med fjällkedjan.

– Så med lite god vilja kan du till och med åka skidor, säger Per-Olov Wikberg.

Corona och fjällstationer

Dessutom gör coronapandemin att sommaren i fjällen blir annorlunda. STF:s fjällstationer tar endast emot förhandsbokningar så man kan inte göra några spontana övernattningar. Dessutom bör man tänka på hur långa turer man väljer att göra, säger Per-Olov Wikberg.

– Man ska inte underskatta den pågående pandemin. I första hand ska man göra kortare turer, för om du blir sjuk längre ut på fjällen tar det tid att bli hämtad.

På torsdag, den 18 juni, öppnar fjällstationerna. Det väntas finväder och Per-Olov Wikberg vill uppmuntra alla som har chansen till fjällbesök att ta chansen.

– Men tänk på att det är mycket snö och vatten i bäckar och åar som kan begränsa framkomligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.