Möt Daniel Kowalski som ska gå från Abisko till Smygehuk. Foto: SVT/Teuvo Palomäki

Stora snömängder väntar årets fjällvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Det är speciella förutsättningar i fjällen på försommaren i år. Vintern har varit snörik och på flera ställen har det fallit rekordmycket snö, vilket innebär att vintern inte riktigt släppt greppet om de populära fjällederna.

Enligt Per-Olov Wikberg, nationell samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd, är det väldigt mycket snö kvar samt mycket vatten för att vara så pass sent på försommaren. Det finns olika saker man bör tänka på när förutsättningarna är annorlunda i år.

– Man bör ta kontakt med de som kan området lokalt, som till exempel STF:s fjällanläggningar i Norrbotten eller länsstyrelsen. Läget förändras väldigt fort så de som bor i området kan berätta bäst om det lokala området, säger Per-Olov Wikberg.

STF:s fjällanläggningar öppnar imorgon torsdag. I videon ovan kan du möta några riktigt tidiga fjällvandrare som startade från Abisko för att fjällvandra efter Kungsleden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.