Jan Moström, LKAB:s vd, presenterar ett kraftigt försämrat resultat. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Miljardförlust för LKAB efter urspårningen på Malmbanan

Uppdaterad
Publicerad

Statliga LKAB gör ett kraftigt försämrat resultat som en konsekvens av urspårningarna på Malmbanan. Det visar gruvbolagets delårsrapport för första kvartalet 2024.

Rörelseresultatet för första kvartalet minskade med 3,8 miljarder kronor och uppgick till 1,4 miljarder, skriver bolaget i delårsrapporten.

Trafiken stod still 76 dygn

Till följd av detta var det operativa kassaflödet negativt under kvartalet och uppgick till minus 1,5 miljarder kronor, konstaterar LKAB.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

LKAB varnade 12 april för att det kan bli varsel på upp till 300 personer på grund av leveransproblem efter vinterns urspårningar på Malmbanan. Trafiken stod still i 76 dygn.

Expansionsplanerna

På grund av den begränsade kapaciteten på Malmbanan har LKAB meddelat att produktionen dras ner med cirka en miljon ton på årsbasis.

– Såväl optimering av nyttjandet av Malmbanan som strukturella förändringar är nödvändiga för att vi ska kunna realisera vår expansionsplan och de investeringar vi står inför som innebär att vi tillvaratar de enorma mineraltillgångar vi har, säger Jan Moström, vd och koncernchef.

”Behovet av omställning”

Han säger vidare att LKAB jobbar intensivt tillsamman med Trafikverket och norska BaneNor för att ”kunna generera nödvändiga kassaflöden igen”.

– SSAB:s beslut att ställa om verksamheten i Luleå bekräftar behovet av vår omställning i Gällivare och vårt bidrag till en hållbar värdekedja för klimatet, säger Jan Moström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit en tuff vinter för malmtransporterna längs Malmbanan – se bilder från dramatiken och hör om turerna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet