Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) uppger att fyndigheterna av sällsynta jordartsmetaller kan skynda på processen med att upphäva förbudet mot att bryta uran. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mineralfynd kan skynda på svensk uranbrytning

Publicerad

Näringsminister Ebba Busch (KD) öppnar för att skynda på processen med att upphäva förbudet mot uranbrytning. Numera går det också att samla en riksdagsmajoritet för att tillåta uranbrytning i Sverige.

Redan före valet lovade de nuvarande regeringspartierna och Sverigedemokraterna att förbudet mot uranbrytning i Sverige skulle rivas upp.

Näringsminister Ebba Busch (KD) säger till Sveriges Radio Ekot att fyndigheterna av sällsynta jordartsmetaller kan skynda på processen med att upphäva förbudet.

– Det här förbudet som vi i dag har mot uranbrytning i Sverige får också stora konsekvenser på möjligheten att få loss andra nödvändiga metaller och mineraler för den gröna omställningen, säger Ebba Busch till Ekot.

Den rödgröna oppositionen inklusive Centerpartiet vill dock ha kvar förbudet mot uranbrytning.

– Jag köper inte argumentet att det skulle vara avgörande för att få upp de här jordartsmineralerna att man upphäver det här uranbrytningsförbudet, säger Vänsterpartiets energipolitiske talesperson Birger Lahti till Ekot.

Sedan Liberalerna partiledning den 20 januari fattade beslut om att säga ja till uranbrytning i Sverige finns en majoritet i riksdagen för ett upphävt förbud.

I höstas när SVT Jämtland undersökte planerna på eventuella brytningar i Ovikenområdet uppgav Ebba Busch att hon skulle återkomma med svar i uranfrågan längre fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet