Företaget Euro Canna Holdings Limited har ansökt om undersökningstillstånd i ett område kring Nöjdfjället i norra Krokoms kommun. Foto: SVT Grafik

Prospekteringsföretag vill borra på Nöjdfjället i Krokom

Uppdaterad
Publicerad

Ett kanadensiskt holdingbolag har ansökt om undersökningstillstånd på Nöjdfjället i Krokoms kommun. Företaget vill borra efter sällsynta jordartsmetaller, flusspat och titan. I samma område finns uran.

Området runt Nöjdfjället och Lilljuthatten i Offerdalsfjällen har varit föremål för prospektering många gånger tidigare. Då har det främst varit uran man letat efter. Redan på 70-talet fanns idéer om uranbrytning i området.

Senast var det ett annat kanadensiskt bolag, Mawson, undersökte området i jakt på uran.

Det bolag som nu söker undersökningstillstånd heter Euro Canna Holdings Limited och har sin bas i Vancouver i Kanada. I sin ansökan till Bergsstaten skriver bolaget att man vill leta efter flusspat, titan och sällsynta jordartsmetaller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Jämtland
Mer Nyheter