Kvinnan dödades i sin lägenhet. Foto: SVT

Misstänkte Strömsundsmördaren tog sitt liv på rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-årige man som suttit häktad misstänkt för mord på en småbarnsmamma i Strömsund har tagit sitt liv på rättspsyk i Sundsvall. Nu läggs fallet ned.

Det var natten mellan 22 och 23 september som en 20-årig småbarnsmamma i Strömsund bragdes om livet. Polisen larmades av oroliga släktingar och när man kom till platsen hittade man den döda kvinnan och hennes lilla dotter inne i lägenheten. Flickan var fysiskt oskadd.

Polisen fattade tidigt misstankar mot den 25-årige mannen, som var bekant med kvinnan sedan tidigare. De är båda ursprungligen från Eritrea.

Mordet i Strömsund 2016

Mannen greps senare på en ort i mellansverige och häktades på sannolika skäl misstänkt för mord på kvinnan. Sedan en knapp månad tillbaka har han flyttats från häktet till rättspsyk i Sundsvall, där han inväntade rättegång.

Under tisdagsmorgonen kom beskedet att 25-åringen tagit livet av sig under måndagsnatten.  

– Han är avliden, ja. Det är riktigt, bekräftar åklagare Karin Jonsson Ryd till SVT.

SVT: Vad händer nu?

–  Eftersom den misstänkte personen har avlidit, så finns det ingen att lagföra. Utredningen kommer att avslutas.

25-åringens försvarare advokat Jan-Åke Nyström säger till SVT Jämtland att han är förvånad över beskedet att hans klient tagit livet av sig.

– Jag besökte honom så sent som i fredags och förutom att prata om fallet brukar vi prata om hur han mår. Då svarar han alltid att det är ok och sedan säger han inte så mycket mer, säger Jan-Åke Nyström.

– Det är tragiskt och onödigt, säger Jan-Åke Nyström

SVT: Hur var den tillsyn han fick på rättpsyk?

– Det vill jag inte kommentera, säger Jan-Åke Nyström.

Att mannen kunnat ta sitt liv trots att han var under övervakning på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall vill åklagare Karin Jonsson Ryd inte uttala någon åsikt om.

– Det hänvisar jag till rättspsyk. Det enda jag kan säga är att det är väldigt olyckligt att det har skett.

SVT: Hur var utredningsläget innan dödsfallet?

– Det var gott, det fanns inte några tveksamheter. Han hade också erkänt att han hade bragt henne om livet.

Hon säger att förundersökningen kring mordet var i princip klar, det återstod endast att få in några analyssvar och ett par förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Strömsund 2016

Mer i ämnet