Foto: SVT

Glesare tillsyn vid självmord på rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte mördaren hängde sig inne på rättspsyk i Sundsvall i november. Enligt Lex-Maria anmälan hade tillsynen glesats ut.

– Vi hade bevakning på honom varje kvart, men ändå lyckades han hänga sig i sin cell, sa Bengt Eriksson, ställföreträdande verksamhetschef på Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall, till SVT den 17 november.

Nu finns uppgifter i Lex Maria-anmälan, som inkommit till Inspektionen för vård- och omsorg, att tillsynen hade glesats ut till en gång i halvtimmen.

Mordet i Strömsund 2016

– Den information jag fick då av personalen var att bevakningen var varje kvart men det stämmer att bevakningsgraden hade ändrats till en halvtimme. Det är inte ovanligt att bevakningsgraden ändras men den informationen hade jag inte då, säger Bengt Eriksson till SVT idag.

Patienten misstänktes ha mördat en småbarnsmamma i Strömsund i september. Den 25-årige mannen flyttades från häktet till rättspsyk i Sundsvall och då mådde han mycket dåligt. Enligt Bengt Eriksson gjordes sedan bedömningen att patienten mådde bättre.

I Lex-Maria anmälningen står det att patienten uppträdde väsentligen stabilt på avdelningen och det var anledningen till att tillsynen glesades ut tiill en gång i halvtimmen.

När dörren till patienten var stängd vi tillsynen öppnades den. Då upptäcktes det att mannen hade hängt sig och hjärt- och lungräddning påbörjades omedelbart, men hans liv gick inte att rädda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Strömsund 2016

Mer i ämnet