Mittuniversitetet har fått pengar från Utbildningsdepartementet för ett pilotprojekt att driva sjuksköterskeutbildningar i glesbygd. Foto: Maria Harning. SVT

Mittuniversitetet påbörjar ett försök till sjuksköterskeutbildning på distans

Uppdaterad
Publicerad

Stora förhoppningar på att pilotprojekt ska leda till att sjuksköterskor kan utbildas i Funäsdalen, Hammarstrand, Strömsund, Sollefteå och Ånge.  

Mittuniversitetet har fått finansiering för att starta ett pilotprojekt kring en sjuksköterskeutbildning som delvis genomförs på distans. Nu startar planeringen för utbildningen.

Idag sker sjuksköterskeutbildningen i Östersund eller Sundsvall.

– Det här är ett försök till att bredda möjligheterna och att underlätta för de som vill studera till sjuksköterska, till exempel för de som har svårt med hänsyn till sin livssituation att flytta in till campusområdena, säger Marie Häggström, prefekt vid Institutionen för hälsovetenskaper, Mittuniversitetet.

Vill starta så snart som möjligt

– Det första steget nu är att vi tar kontakt med berörda kommuner och berättar att vi har fått medel från Utbildningsdepartementet och därefter ska vi tillsammans jobba fram detaljerna.

Allra tidigast start är vårterminen 2023.

– Men alla detaljer måste vara utredda först och det är inte säkert att vi hinner klart till dess. Sedan får vi se hur stor efterfrågan är och hur många sökande vi kan tänkas få till på de orter som är aktuella.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.