Mittuniversitetet gör det här ihop med universiteten i Parma, Alicante och Bergen. Om inte coronan fäller krokben drar man igång efter årsskiftet och de första sex veckorna sker det i Parma.
Det här rör sig inte om en kockutbildning utan de som går utbildningen får en mastersexamen i Food City Design som utgår från ett mer övergripande perspektiv.
– Efter examen ska de vara experter på mathanteringen i till exempel en kommun eller en region, förklarar Wille Skoglund på Mittuniversitetet.
Exempelvis kan det röra logistiken fram till ett storkök eller hur matproduktionen ska anpassas för att bli optimal.
– Det här är ju ytterst hållbarhetsfrågor som engagerar både riksdagen och FN, berättar Skoglund.
Egentligen skulle utbildningen ha dragit igång i höstas, men stoppades av pandemin. Och det ska väl inte uteslutas att starten skjuts upp ytterligare av samma anledning. 20 studenter anmälde sig till i höstas och där sätts också taket per utbildningsomgång.