Mittuniversitetet i Östersund. Foto: SVT

MIUN först ut med ackreditering för nationellt vintersportcentrum

Uppdaterad
Publicerad

Nationellt vinstersportscentrum, NVC, på Mittuniversitetet har blivit granskad och godkänd av The Brittish Association of Sport and Exercise, BASES, som enda laboratorium utanför Storbritannien och Irland.

– Det är en verklig kvalitetsstämpel från en väletablerad organisation som är specialiserad på idrottsvetenskap. Vi har lärt oss väldigt mycket under granskningen och också utvecklat en del i vårt sätt att arbeta, vilket kommer att leda till ännu bättre arbete med tester och forskning framöver, säger Kerry McGawley, centrumledare för Nationellt vintersportcentrum på Mittuniversitetet.

En milstolpe

Bases Laboratory Accredation är en kvalitetssäkringsprocess som ska ge klienter och serviceköpare en bekräftelse på att ett laboratorium är lämplig för att genomföra fysilogisk testing i. I Storbritannien är det omkring 20 ackrediterade laboratoruer, men nu får alltså också Sverige ett.

– Nationellt vintersportcentrum står för en milstolpe som det första testlabbet i Sverige som ackrediterar sig enligt BASES, vilket gör att det nu finns en gemensam ackrediteringsmodell. Genom att vara offensiv och framåtsträvande blir NVC en kunskapsresurs för andra testlabb i föreningen och en part som formar framtidens tester och testlabb, säger Mats Engström, ordförande för Svensk förening för tester inom idrott och hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.