Stor oro för vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Efter att allt fler vildsvin synts till i olika delar av länet växer nu oron. På tisdagkväll hålls därför ett möte i Ytterhogdal om hur vildsvinsfrågan ska hanteras.

Vid flera tillfällen har vildsvin setts i området kring Ytterhogdal i Härjedalen. Men inte bara där, utan iakttagelser har gjorts även i Hallen, Oviken och södra delen av Åre kommun. I Härjedalen växer oron och krav på åtgärder har framförts.

– Det är klart att det finns en oro, särskilt eftersom det finns stora luckor i försäkringarna när det gäller just vildsvin, säger Ann Larsson vid LRF.

Till exempel får villaägare som fått sin gräsmatta förstörd av vildsvin ingen försäkringsersättning.

På tisdagkväll håller därför LRF ett möte i Ytterhogdal där länsstyrelsen och Jägarförbundet deltar.

– Vi hoppas på att vi ska kunna enas om en samsyn av hur vildsvinsfrågan ska hanteras, säger Ann Larsson vid LRF.

Skador för miljoner

Idag är meningarna delade om vildsvinen. Det finns jägare som uppskattar vildsvinsjakten, medan många andra inte alls välkomnar djuret.

I södra Sverige har det varit stora problem med just vildsvin. Ifjol uppgick vildsvinsskadorna bara i Sörmland till 17 miljoner kronor, sett till inkomstbortfall bland lantbrukare, enligt LRF.

Det är i dagsläget oklart hur många djur det finns i Jämtlands län.

– Vi vet inte hur många djur det finns. Men de kan snabbt bli ett problem. Tendensen är att vildsvinen snabbt ökar och är svåra att jaga, så det gäller att ta ställning i tid, säger enhetschef Ruona Burman, vid naturvårdsenheten vid länsstyrelsen, som kommer att delta i mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.