Möte ger hopp om fiber i Strömsund

Publicerad

Under måndag och tisdag träffar representanter från byarna i Strömsunds kommun med Skanova för att försöka lösa konflikten om bredband till byarna.

Möjligheten att kunna ansluta sig till Skanovas ”fibermotorväg” som byggs mellan Örebro och luleå har blivit lite av en följetång. Fiberedningen kommer att passera byarna Görvik och Sörviken i Strömsunds kommun, och byborna har reagerat kraftigt på att man kanske inte skulle få möjligheten att koppla på den ledningen.

Även Strömsunds kommun har reagerat då man trott att kommunens egna bolag Servanet skulle kunna få samlokalisera kablar när Skanova ändå gräver, men där har det varit blankt nej från Skanova.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund

Hopp om lösning

Nu verkar det ändå finnas hopp om en lösning i frågan. Skanova säger sig villiga att se om det kan gå koppla på deras fiberkabel och på så sätt ge fiber till byarna. Under måndagen och tisdagen träffar Skanova representanter från dom båda byarna, samt Strömsunds kommun, Länsstyrelsen med flera.

– Det känns väldigt bra och förhoppningsfullt. Hoppas nu att det här går i lås, säger Eivor Frestadius från Sörviken.

– Nu behöver vi titta på vart det kan vara möjligt att göra en anslutningspunkt för det nät som de behöver bygga, och hur man kan koppla ihop vårat nät med deras, säger Joakim Aspelin från Skanova

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund

Mer i ämnet