Den svenska eliten tävlade under SM i Värnamo förra sommaren. Foto: SVT

Mountainbike-SM till Östersund

Publicerad

I juli kommer Sveriges bästa mountainbikecyklister till Östersund för att göra upp om medaljerna i cross country, sprint och stafett.

Frösö Idrottsförening har fått i uppdrag att arrangera SM i mountainbike två år i rad av Svenska Cykelförbundet.

– Vi vill skapa möjligheter och öka utbudet för ungdomar. Vi ser en potential i att få hit stora mästerskap. Mountainbike är sport som kan nå fler, inte minst i vårt län där det finns ett stort intresse för utomhusaktiviteter, säger Jens Jonsson, projektledare för Mountainbike-SM, Frösö IF.

Startskottet i Åre

Åre satte tidigt Jämtland på mountainbike-kartan med världscuptävlingar och världsmästerskap i downhill på 90-talet. Nu är det Östersund som blir värd för de Svenska mästerskapen 2018 och 2019.

– Ett stort sommarmästerskap som visar att vi kan arrangera mästerskap även på barmark, säger AnnSofie Andersson, Ordförande, Kommunstyrelsen Östersund.

Under 2017 års Mountainbike-SM i Värnamo deltog 800 tävlande och det kom tusentals besökare. Enligt Riksidrottsförbundet genererade eventet 12 mkr till besöksnäringen.

Mästerskapet kommer att hållas på Frösö Park 18-22 juli, när Storsjöyran inleds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.