Myskoxen Sam, som för ett par år sedan vandrade runt i samhället i Ljusnedal, har avlivats. Arkivbild. Foto: Arkiv/SVT

Myskoxen Sam har avlivats – gick runt skadad i trakterna kring Messlingen

Uppdaterad
Publicerad

Myskoxen Sam hamnade i rampljuset för ett par år sedan när han rörde sig i närheten av bebyggelsen i Ljusnedal. Nu har han avlivats efter att man konstaterat att han inte mådde bra.

Det bekräftas av Ida Näslund på Myskoxcentrum i Härjedalen. En privatperson ringde för en vecka sedan till Myskoxcentrum och berättade att Sam rörde sig i trakterna kring Messlingen. Rörelsemönstret såg konstigt ut, tyckte privatpersonen, och personal från Myskoxcentrum åkte ut för att titta. Man kunde då se att Sam inte såg ut att må bra och man försökte tillkalla viltvårdare, men ingen kunde då komma ut.

Hund fick upp ståndskall

– En vecka senare, under jakten, fick en hund upp ståndskall på Sam och då kunde man tillkalla viltvårdare som kom ut. Då togs beslutet av polisen att avliva Sam då man konstaterade att han led, säger Ida Näslund.

– Troligtvis rör det sig om ett benbrott, men exakt hur skadan uppkommit vet man inte.

Ida Näslund betonar att Myskoxcentrum inte haft något med avlivningsbeslutet att göra, men säger att polis fattade beslutet att skjuta Sam just för att avsluta hans lidande.

Skapade stor uppståndelse

I september 2021 var det stor uppståndelse i Ljusnedal när Sam uppehöll sig i bebyggelsen där. Myndigheterna försökte då jaga bort honom flera gånger innan man lyckades.

Sams kvarlevor har nu skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion.

I klippet: Så såg det ut när Sam vandrade runt i Ljusnedal för två år sedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.