Det är ju såhär vi ser ut när vi jobbar. Så det är klart att det är det som ska synas, säger Lisa Göransson. Foto: Sara Choghrich/SVT

Efter kritiken mot lättklädda kalendern: Nätverk för kvinnor inom skogsbranschen gör ny version

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan hamnade skogsmaskintillverkaren Ponsse i blåsväder efter att ha gett ut en kalender där lättklädda kvinnor poserade på skogsmaskiner. NYKS, Nätverket för yrkesverksamma kvinnor och ickebinära i skogsbranschen, som bland annat är verksam i Jämtland, gav kalendern hård kritik.

I november släpper nätverket en egen kalender tillsammans med Ponsse – denna gång med påklädda, yrkesverksamma kvinnor och ickebinära i skogsbranschen.

Det blev en kraftig reaktion från såväl media, företag, privatpersoner och Nätverket för Yrkesverksamma Kvinnor och icke-binära i Skogsbranschen NYKS när skogsmaskintillverkaren Ponsse släppte en nakenkalender med lättklädda kvinnor som poserade bland skogsmaskiner.

Därför har nu NYKS, tillsammans med det kritiserade företaget, skapat en ny kalender. Den här gången är de medverkande påklädda.

Emma Strandberg är kommunikationsansvarig för kalenderprojektet. Foto: Skärmdump.

– Bakom varje företag finns det individer som gör misstag och det viktiga är då att lära sig av det istället för att bara gömma sig. NYKS mål är att ge ut en kalender med bilder som med värdighet visar individen och dess yrkesplats, säger, Emma Strandberg, kommunikationsansvarig för det nya kalenderprojektet.

Företaget har dragit lärdom

Under skandalen gick Ponsses vd, Carl Henrik Hammar ut i ett pressmeddelande och sa att det är viktigt att dra lärdom och skapa nya sunda värderingar för framtiden.

Kvinnor från hela landet har ställt upp i den nya kalendern och en av dem är timmerbilschauffören Lisa Göransson från Stugun.

– Det är såhär vi ser ut när vi jobbar. Det är klart att det är det som ska synas. Det är väl ingen som jobbar i bikini, säger hon och fortsätter:

– De som visas upp i de där kalendrarna är kanske inte tjejer som har som yrke att köra maskinerna de står vid och då är det bättre att visa upp tjejerna som har det som yrke.

Kvinnor från hela landet har ställt upp i kalendern och en av dem är timmerbilschauffören Lisa Göransson från Stugun. Foto: Sara Choghrich/SVT.

Kalendern är just nu under produktion och kommer ut i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.