Närvårdsavdelningen i Sveg hotad – kommunen och region oense

Uppdaterad
Publicerad

Härjedalens kommun och Region Jämtland Härjedalen har i flera år försökt få till stånd ett nytt avtal för driften av närvårdsavdelningen, Näva. Trots det har man inte lyckats komma överens. I juni löper avtalet ut – och kommunen har valt att inte förlänga det.

På närvårdsavdelningen i Sveg finns vårdplatser för patienter som inte behöver eller kan transporteras till sjukhuset i Östersund. Avdelningen har drivits genom ett samarbete mellan regionen och kommunen. Kommunen har varit arbetsgivare och regionen har haft det medicinska ansvaret och tillhandahållit lokalen.

Osämja kring ansvarsfördelning

Kommunen anser att sjuksköterskorna som arbetar på närvårdsavdelningen har haft arbetsuppgifter som ligger utanför deras ansvar. Därför har de velat få till stånd ett nytt avtal. De vill att verksamheten antingen omorganiseras eller att ersättningen till kommunen höjs.

Trots att förhandlingarna pågått sedan 2019 har inget nytt avtal slutits. När avtalet nu löper ut i juni har kommunen valt att inte förlänga det. Om inte kommunen och regionen lyckas komma överens riskerar alltså närvårdsavdelningen att behöva stängas. Samtidigt poängterar kommunchefen Gunnel Gyllander att det inte är kommunens avsikt.

Två av tre sjuksköterskor har sagt upp sig

Som ett led i att kommunen valt att inte förlänga avtalet informerade de i förra veckan sjuksköterskorna på närvårdsavdelningen om att deras tjänster ska förändras. Det ledde till att två av de tre sjuksköterskorna sa upp sig, vilket ytterligare bidrar till en osäker framtid för avdelningen.

I klippet berättar kommunchef Gunnel Gyllander och närvårdsavdelningens verksamhetschef Jim Kaarnavuo om de strandade förhandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.