Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det finns en risk med att avverkningsanmälningarna är så många. Det skulle kunna hota den unika sammanhängande fjällnära skogen, menar Naturskyddsföreningens Ulf von Sydow. Hör mer om det i videon. Foto: SVT

Naturskyddsföreningen i Jämtlands län: Den unika fjällskogen hotad

Uppdaterad
Publicerad

Det är bra att fjällskog skyddas genom ersättning till skogsägare som nekas avverkning, men det finns ett ökat hot mot den fjällnära skogen när antalet avverkningsanmälningar blir så många som nu. Det menar Naturskyddsföreningens Ulf von Sydow.

Naturskyddsföreningen oroas inte bara över de rekordmånga avverkningsanmälningarna, utan också över de senaste turerna inom rikspolitiken. Som allt ser ut nu kommer den borgerliga budgeten att gälla framöver, vilket innebär rejäla neddragningar när det gäller pengar till bland annat naturskydd.

Det innebär att den utlovade satsningen på två miljarder till naturskydd dras ned med 1,7 miljarder. Så tolkar Naturskyddsföreningen det rådande läget. Det kommer att betyda mindre pengar till bland annat avverkningsersättning till skogsägare som nekas avverkning i fjällnära skog på grund av höga naturvärden.

– Det skapar en otrygg situation som är väldigt olycklig, säger Ulf von Sydow vid Naturskyddsföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer