Skogsägare Jack Ottendahl i Ottsjö: ”Det finns en stor oro”

Uppdaterad
Publicerad

En av de små skogsägare i länet som skickat in en avverkningsanmälning på fjällnära skog är Jack Ottendahl i Ottsjö. Han konstaterar att det finns en stor oro i skogsägarleden, som ökat efter de senaste politiska turerna på riksnivå. Hör i videon ovan vad han säger om skogens värde, naturskyddet och framtiden.

I år har 9000 hektar fjällnära skog avverkningsanmälts längs hela fjällkedjan, varav hälften här i länet.

Antalet är på en rekordhöga nivå, konstaterar Skogsstyrelsen. I södra delen av länet har antalet ökat och omfattar nu omkring 1500 hektar. I norra delen av länet märks ingen ökning men antalet är där på en fortsatt hög nivå och gäller omkring 3000 hektar.

Ottsjö är en av de byar varifrån det kommit många anmälningar om avverkning.

Det var efter en dom i Mark-och miljööverdomstolen ifjol som avverkningsanmälningarna började strömma in. Det var då det slogs fast att skogsägare som nekas avverkning i fjällnära skog med höga naturvärden har rätt till ersättning på 125 procent av marknadsvärdeminskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.