Niklas från Mittådalen räddar liv i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Fjellgren åkte till Nepal för att flyga turister i Himalaya. När jordbävningen drabbade landet för några veckor sedan ändrades Niklas arbetsuppgifter drastiskt.

När vi får tag på helikopterpiloten Niklas Fjellgren från Mittådalen så har han många dramatiska ögonvittnesskildringar att berätta om från de senaste veckorna.

– En by med 200 invånare sveptes bort totalt i en enorm lavin. Den löstes ut när jordbävningen drabbade området. Byn blev helt utraderad. Det finns ingenting kvar, berättar Niklas.

Jordbävning i Nepal

Flyger turister till Himalaya

Han har jobbat i Nepal sen i vintras och flugit upp turister i världens högsta bergskedja, Himalaya. Men när jordbävningen slog till, så fick alla tillgängliga helikoptrar och piloter order om att hjälpa till i räddningsarbetet.

– De som drabbats hårdast är de som inte var ute på fälten och jobbade när jordbävningen inträffade. Många gamla var kvar inne i sina hus. Men också mödrar med små barn.

Alla vägar och kommunikationsleder är förstörda genom ras, så enda sättet att nå fram till drabbade byar högt uppe i bergen är med helikopter. Turisterna, som Niklas normalt skulle ha flugit, har lämnat landet. Alla flygningar som görs nu är för att flyga ut material, förnödenheter och mediciner till de hårt drabbade byarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet