Foto: TT

Löften om miljarder till Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Grannländerna Indien och Kina går i täten när omvärlden lovar Nepal hjälp med återuppbyggnaden efter skalvkatastrofen i våras.

Under ett givarmöte på torsdagen gjordes sammanlagt utfästelser om 4,4 miljarder dollar (drygt 36 miljarder kronor). Nepal har å sin sida utlovat nolltolerans mot korruption och bedyrat att alla pengar som strömmar in ska komma de drabbade till godo.

Hälften av den utlovade totalsumman blir tillgänglig i form av lån.

Jordbävning i Nepal

FN bedömer att omkring 2,8 miljoner människor ännu behöver nödhjälp till följd av naturkatastrofen: förnödenheter, rent vatten och sjukvårdsutrustning.

Nepal var redan före katastrofen ett av världens fattigaste länder. Nu måste man planera även för raserade sjukhus, skolor, vägar och bostäder.

Sammanlagt beräknas återuppbyggnaden kosta minst 6,7 miljarder dollar.

Både Indien och Kina har varit starkt delaktiga i akutinsatser efter de svåra skalven. Den stora jordbävningen den 25 april har följts av många efterskalv, bland dem ett särskilt allvarligt den 12 maj.

Nepals regering vill kanalisera allt katastrofbistånd via en ny myndighet. Givarna befarar att det ska öka risken för byråkrati och korruption.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet