Diskussionens vågor går höga på sociala medier. De som vill vägra ta vaccin får där mothugg av före detta läkaren Nisse Simonson. Foto: Björn B Schäfer/SVT Jämtland

Före detta läkare i Östersund ryter till mot vaccinskeptiker

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till att vaccinet mot coronaviruset börjat nå ut till till de första mottagarna, så har debatten om att avstå sin spruta blossat upp. I den debatt som främst florerar på sociala medier deltar före detta läkaren och medicinske debattören Nisse Simonson från Östersund. Han propagerar för att alla som kan ska ta vaccinet.

Det som hände i samband med vaccineringen mot svininfluensan för ett decennium sedan har ännu satt djupa spår. Hundratals unga människor drabbades då av narkolepsi, alltså de faller i sömn flera gånger om dagen.

– De vaccin som nu är aktuella använder en helt annan teknik, som angriper virusets förmåga att ta sig in i kroppens celler. Tekniken bygger på RNA som är besläktat med DNA och det löser helt enkelt upp i kroppen efter ett tag, så det kan omöjligt få några negativa effekter på sikt, menar Simonson.

Coronaviruset i Jämtlands län

Får konsekvenser att inte vaccinera sig

Helt uppenbart finns det personer som kommer att vägra att ta vaccinet. Blir de många så leder det till konsekvensen att inte tillräckligt många blir immuna och därför fortsätter viruset att cirkulera.

– Den som vägrar att ta vaccinet får finna sig i att behandlas annorlunda. Exempelvis får de inte besöka anhöriga på äldreboenden och behöver de sjukvård så faller de under helt andra rutiner eftersom de är potentiella smittspridare. Och att vägra vaccin innebär en risksituation, säger Simonson.

Förundras över tatuerade vaccinskeptiker

Att sprutorna kan leda till oönskade reaktioner i kroppen för fullt troligt. Men det ska då ställas mot kroppens reaktioner efter ett covidinsjuknande.

– Jag kan förundras över personer som är rädda för vaccinet men annars gladeligen har tatuerat sig. Att spruta in färg i kroppen är ju inte riskfritt, menar han.

Ryssarna var först ut med ett vaccin som de kallar Sputnik. Skulle du våga ta det?

– Nej, eftersom inga forskningsdata har publicerats därifrån. Pfizers vaccin har däremot testats på 70 000 personer och de skulle aldrig sätta sitt rykte på spel genom ett vaccin som inte är säkert, säger Nisse Simonson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet