Polis och hemvärn har kontroll dygnet runt på de som ska resa in i Norge. Man måste ha testat sig för coronaviruset för att få åka in, eller testa sig inom 24 timmar från det att man anlänt. Foto: Jøte Toftaker, NRK

Norge vill skärpa krav på coronatestning vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Norges justitieminister Monica Mæland (H) vill att alla som ska resa in i Norge ska testas för coronaviruset vid gränsen. Möjligheten att göra ett test inom 24 timmar efter inresa tas bort.

Den 2 januari införde Norge ett krav på att den som reser in i landet ska testa sig för coronaviruset. Antingen vid någon av de teststationer som satts upp vid en del gränspassager, eller inom 24 timmar från inresa.

Men nu visar det sig att många struntar i att göra testet inom 24 timmar och därför vill den norska regeringen strama upp regelverket. Det skriver NRK. Stortinget ska besluta i frågan.

Testkapaciteten vid flygplatser och gränspassager, där Storlien är en, ska därför utökas. Om beslutet innebär att möjligheterna att åka in i Norge via riksväg 84 och Skalstuguvägen tas bort är i skrivande stund oklart.

35 gränsövergångar mellan Norge och Sverige är stängda. Här får man inte resa in i Norge. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet